2017/04/12
0300 Raffaello bez pieczenia
Uwielbiam proste przepisy na ciasta. Najlepiej bez pieczenia. Ciasta z piekarnika nie zawsze mi wychodzą prócz czekoladowego, sernika i marchewkowego. Dlatego dziś dzielę się banalnym i pysznym przepisem na równie zmakowite ciacho ala Raffaello.
Blaszkę jakiej użyłam to kwadratowa blacha mniejsza od klasycznej.
Co potrzebujemy??
● litr mleka
● 2 budynie waniliowe
● paczka wiórek kokosowych 200 g
● serek mascarpone lub jogurt grecki
● pół szklanki cukru
● 1/3 kostki margaryny lub masła
● herbatniki ja kupuję Bonitki maślane w Biedronce 2 opakowania
● opcjonalnie kilka kropli olejku migdałowego
W litrze mleka robię budyń tak jak na opakowaniu. Dodaje cukier i masło do gotującego się jeszcze mleka. Po zagotowaniu budyniu wsypuję 3/4 opakowania wiórek. Zostawiam do wystygnięcia. Do zimnej masy dodaje serek albo jogurt i mieszam wszystko. Herbatniki układam na blaszce i warstwami przekładam budyniem. Na koniec wykładam cienkę warstwę masy i posypuję resztką wiórek. Na całą noc wkładam do lodówki.
Na śniadanie idealne:)
Polecam wam proste smaczne i tanie.
16 komentarzy :
Każdy komentarz to dla mnie motywacja do dalszego pisania.
Cieszę się, że jesteście ze mną.
Nie bawię się we wspólną obserwację, obserwuję tylko blogi, które mi się podobają.
Dla mnie nie liczy się ilość a jakość:)
aha i nie spamujcie, zawsze staram się czytać wszystkich, którzy mnie odwiedzają.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
wygląda pysznie , nigdy go nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńUwielbiam te ciasto <3
OdpowiedzUsuńJa tež
Usuńile gram herbatników ? bo mam różne opakowania
OdpowiedzUsuńA nie wiem ja kupuje te wagony bonitki w biedronce 200 moze 300 nie wiem
UsuńTakie proste i z pewnością bardzo smaczne ciasto, mniam :)
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze
Usuńznam, znam i często robię, mniam, moja rodzinka uwielbia ;) Do budyniu i na wierzch (jak ktoś nie lubi kokosu) można dać pokruszone prince polo, liony czy nawet snickersy, kto co woli -też jest mega pyszneee. Polecam i ja!
OdpowiedzUsuńOo tak super pomysł
UsuńUwielbiam <3 Ja robię ze słonymi krakersami, bo lubię słodko-słone połączenia ;)
OdpowiedzUsuńO takiej wersji też słyszałam
UsuńRobiłam coś bardzo podobnego, przepis od koleżanki, tylko nie z herbatnikami, ale z krakersami - są lekko słone, więc równoważą słodziutki smak masy budyniowej :) Bardzo smaczne ciacho.
OdpowiedzUsuńSuper kontrast smaków
UsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi raffaello z biszkoptem, ale te z herbatnikami też musi być fajne :D. Ja robię jedno ciasto, w którym przepisie jest masa budyniowa, karmel i krakersy, to jest dopiero cudo i również bez pieczenia :D
OdpowiedzUsuń