2015/01/15

0088 pyszne ciacho bez pieczenia czyli krówka Rudej



Już jakiś czas nie było postu z kulinariami. Do tej pory same obiady. Dziś ciacho!!!

Proste

bez pieczenia

nie za drogie

pyszne


To co do roboty!!!

Potrzebujemy

  • blachę prostokątną chyba 24x18 taka standardowa do ciast
  • herbatniki- 3 paczki- ja kupuję te z biedronki najczęściej w wersji kakaowej
  • masa krówkowa- 2 szt-  nie bawię się w gotowanie mleka. W Biedronce jest gotowa masa za niecałe 4 zł najczęściej biorę kajmakową lub czekoladową
  • śmietana 30%- 0,5 litra
  • żelatyna- 2 łyżeczki
  • 1/3 szklanki wody- do żelatyny
  • śmietana Śnieżka- 1 szt
  • budyń waniliowy/śmietankowy- 1 szt
  • mleko- 1 litr
  • jajko- 1 szt
  • mąka- 1 szklanka, aczkolwiek ja daje zawsze 3/4
  • cukier- 3/4 szklanki
  • cukier puder- 1 szt
  • masło- 1 kostka

  1. Na spód blachy wykładamy herbatniki
  2. Na herbatniki puszkę krówki
  3. Na masę znów herbatniki
  4. W garnku gotujemy 2 i 1/2 szklanki mleka + masło + cukier + cukier waniliowy
  5. W misce mieszamy 1 i 1/2 szklanki mleka + budyń + jajko + mąkę
  6. Jak masło się rozpuści przelewamy to co w misce do garnka i mieszamy aż zrobi się gęsty budyń. Jak wyjdą gródki nie przejmujmy się, zawsze wychodzą, a potem ich i tak  nie czuć. Budyń studzimy!!
  7. Zimny budyń wylewamy na herbatniki
  8. Na budyń układamy herbatniki
  9. Na herbatniki znów krówka
  10. Na krówkę herbatniki
  11. I na sam wierz śmietana kremówka (schłodzona) ubita na sztywno ze śnieżką i żelatyną rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody.

Można posypać kakao, wiórkami, płatkami migdałów albo zostawić samą śmietanę. 

Ciasto jest pyszne, słodkie i kaloryczne.

Moja babcia na spód zamiast krówki daje dżem porzeczkowy dla przełamania słodkości. 

Dlaczego na spód krówka a nie od razu budyń? Bo ciastka zmiękną od budyniu mocno i zrobi się na spodzie ciapa, dlatego trzeba tam dać coś co aż tak nie namoczy ciastek.


Ciasto do lodówki na całą noc. Następnego dnia jest pyszne:)










No i chciałam wam pokazać jak wygląda gotowa po przekrojeniu

Wchodzę do kuchni rano, otwieram lodówkę, a blacha pusta!!! Mój ukochany łasuch zjadł całą blachę w nocy. W prawdzie przepis jest na dużą, a ja tym razem robiłam na małą, czyli składników połowę mniej, ale to i tak spora blacha. 

Zdjęć moich wam nie pokażę, bo nie mam jak, ale to co w internecie znalazłam mniej więcej odzwierciedla to jak wygląda ciasto.



Zdjęcie pochodzi ze strony wrzacakuchnia.pl mam nadzieję, że się nie obrażą, że pożyczyłam.

Moja wygląda bardzo podobnie.


Spróbujcie sami

Ruda

74 komentarze :

  1. mniam, na pewno skorzystam z przepisu <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam... muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeeeeju, mogę wpaść na trochę? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dokładnie, mi też się tak skojarzyło :)
      Tylko w 3 bit dawało się krakersy. Reszta przepisu jest chyba taka sama :)
      Pyszne jest to ciasto, uwielbiam <3

      Usuń
    2. Moze i faktycznie cos z tym 3 bitem jest na rzeczy

      Usuń
  5. Ale bomba kaloryczna:) A tak serio, to nie lubię tak słodkich czas, ale jest to na pewno super pomysł dla osób, które nie mają piekarnika albo nie do końca im wychodzi pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam takie proste ciasta bez pieczenia

      Usuń
  6. Ja robię podobne i nazywam to 3bit, powiem szczerze że to moje ulubione ciachoo hihii :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ono ma w sumie cos z 3bita. Tez je bardzo lubie

      Usuń
  7. Mmm...mniam. Uwielbiam ciasta bez pieczenia :) Ale częściej masy krówkowej używam do swojej ulubionej nalewki...

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie ciacha! Łatwo i szybko się je robi, a do tego smakują bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  9. Noo.. No... No.. wygląda przepysznie.. aż mam ochote je schrupac ;-)
    i chyba je zrobię.. tylko jutro zakupy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejuuu... ja na diecie, a Ty takie pyszności pokazujesz :D
    pozdrawiam, A

    OdpowiedzUsuń
  11. alee bomba kaloryczna! ale czasami można sobie pozwolić :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszności! Mam słabość do masy krówkowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ech... te nocne łasuchy :D Uwielbiam krówkowe ciasto i w ogóle ciasta, ale trochę jest przy nich roboty, a ja jestem leniuchem :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie pyszności... i to bez pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  15. znakomicie wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje♥
    co powiesz na wspólną obserwację? zacznij i daj znać u mnie, abym mogła się odwdzięczyć kochana♥
    www.similarose.blogspot.com-klik

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam, uwielbiam takie ciasta. Masa krówkowa to moja ulubiona :) Mniamm, zostaję na dłużej, skoro takie pyszności serwujesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez bardzo lubie to ciasto i nie tylko ja. Ciesze sie ze jestes:)

      Usuń
  17. W internecie nazywają to ciasto 3 bitem i bardzo je lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze i tak u mnie przyjela sie nazwa krowka

      Usuń
  18. uwielbiam, też rozbiliśmy wczoraj

    OdpowiedzUsuń
  19. Narobiłaś mi smaku na tak wspaniałe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  20. idealne dla osob , ktorzy nie posiadaja piekarnika :) a ja jem wlasnie torck , ktory robilysmy z masa toffi i krowka :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Z tą masą krówkową można zrobić cuda, na szybko, a jaka pyszna.. :D ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda mega smakowicie. Muszę spisać składniki:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasto wygląda bardzo apetycznie:) Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Mniam mniam ale smakowicie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  25. Mam słabość do ciast bez pieczenia, a Twoje wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje ze skorzystasz z przepisu

      Usuń
  26. Uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkości. To wygląda na bardzo słodkie, na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz to dla mnie motywacja do dalszego pisania.
Cieszę się, że jesteście ze mną.
Nie bawię się we wspólną obserwację, obserwuję tylko blogi, które mi się podobają.
Dla mnie nie liczy się ilość a jakość:)
aha i nie spamujcie, zawsze staram się czytać wszystkich, którzy mnie odwiedzają.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka