Już jakiś czas nie było postu z kulinariami. Do tej pory same obiady. Dziś ciacho!!!
Proste
bez pieczenia
nie za drogie
pyszne
To co do roboty!!!
Potrzebujemy
- blachę prostokątną chyba 24x18 taka standardowa do ciast
- herbatniki- 3 paczki- ja kupuję te z biedronki najczęściej w wersji kakaowej
- masa krówkowa- 2 szt- nie bawię się w gotowanie mleka. W Biedronce jest gotowa masa za niecałe 4 zł najczęściej biorę kajmakową lub czekoladową
- śmietana 30%- 0,5 litra
- żelatyna- 2 łyżeczki
- 1/3 szklanki wody- do żelatyny
- śmietana Śnieżka- 1 szt
- budyń waniliowy/śmietankowy- 1 szt
- mleko- 1 litr
- jajko- 1 szt
- mąka- 1 szklanka, aczkolwiek ja daje zawsze 3/4
- cukier- 3/4 szklanki
- cukier puder- 1 szt
- masło- 1 kostka
- Na spód blachy wykładamy herbatniki
- Na herbatniki puszkę krówki
- Na masę znów herbatniki
- W garnku gotujemy 2 i 1/2 szklanki mleka + masło + cukier + cukier waniliowy
- W misce mieszamy 1 i 1/2 szklanki mleka + budyń + jajko + mąkę
- Jak masło się rozpuści przelewamy to co w misce do garnka i mieszamy aż zrobi się gęsty budyń. Jak wyjdą gródki nie przejmujmy się, zawsze wychodzą, a potem ich i tak nie czuć. Budyń studzimy!!
- Zimny budyń wylewamy na herbatniki
- Na budyń układamy herbatniki
- Na herbatniki znów krówka
- Na krówkę herbatniki
- I na sam wierz śmietana kremówka (schłodzona) ubita na sztywno ze śnieżką i żelatyną rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody.
Można posypać kakao, wiórkami, płatkami migdałów albo zostawić samą śmietanę.
Ciasto jest pyszne, słodkie i kaloryczne.
Moja babcia na spód zamiast krówki daje dżem porzeczkowy dla przełamania słodkości.
Dlaczego na spód krówka a nie od razu budyń? Bo ciastka zmiękną od budyniu mocno i zrobi się na spodzie ciapa, dlatego trzeba tam dać coś co aż tak nie namoczy ciastek.
Ciasto do lodówki na całą noc. Następnego dnia jest pyszne:)
No i chciałam wam pokazać jak wygląda gotowa po przekrojeniu
Wchodzę do kuchni rano, otwieram lodówkę, a blacha pusta!!! Mój ukochany łasuch zjadł całą blachę w nocy. W prawdzie przepis jest na dużą, a ja tym razem robiłam na małą, czyli składników połowę mniej, ale to i tak spora blacha.
Zdjęć moich wam nie pokażę, bo nie mam jak, ale to co w internecie znalazłam mniej więcej odzwierciedla to jak wygląda ciasto.
Zdjęcie pochodzi ze strony wrzacakuchnia.pl mam nadzieję, że się nie obrażą, że pożyczyłam.
Moja wygląda bardzo podobnie.
Spróbujcie sami
Ruda
mniam, na pewno skorzystam z przepisu <3
OdpowiedzUsuńMilo mi
UsuńMniam, mniam... muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBedzie ci smakowac
UsuńJeeeeju, mogę wpaść na trochę? :D
OdpowiedzUsuńChetnie bym sie podzielila
UsuńJak 3 bit :D
OdpowiedzUsuńDokładnie, mi też się tak skojarzyło :)
UsuńTylko w 3 bit dawało się krakersy. Reszta przepisu jest chyba taka sama :)
Pyszne jest to ciasto, uwielbiam <3
Moze i faktycznie cos z tym 3 bitem jest na rzeczy
UsuńWygląda Przepysznie... Mniam;*
OdpowiedzUsuńI tak tez smakuje
UsuńAle bomba kaloryczna:) A tak serio, to nie lubię tak słodkich czas, ale jest to na pewno super pomysł dla osób, które nie mają piekarnika albo nie do końca im wychodzi pieczenie:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam takie proste ciasta bez pieczenia
Usuńuwielbiam karmel:)
OdpowiedzUsuńJa tez
UsuńJa robię podobne i nazywam to 3bit, powiem szczerze że to moje ulubione ciachoo hihii :*
OdpowiedzUsuń♥
Ono ma w sumie cos z 3bita. Tez je bardzo lubie
UsuńMmm...mniam. Uwielbiam ciasta bez pieczenia :) Ale częściej masy krówkowej używam do swojej ulubionej nalewki...
OdpowiedzUsuńDo nalewki? A to ci numer
UsuńUwielbiam takie ciacha! Łatwo i szybko się je robi, a do tego smakują bardzo dobrze.
OdpowiedzUsuńDokladnie
UsuńNoo.. No... No.. wygląda przepysznie.. aż mam ochote je schrupac ;-)
OdpowiedzUsuńi chyba je zrobię.. tylko jutro zakupy!
Ciesze sie ze zainspirowalam
UsuńMoje ulubione :D
OdpowiedzUsuńMoje tez
UsuńJejuuu... ja na diecie, a Ty takie pyszności pokazujesz :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, A
Oj tam
Usuńalee bomba kaloryczna! ale czasami można sobie pozwolić :D
OdpowiedzUsuńDokladnie
UsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDzieki
UsuńAle pyszności! Mam słabość do masy krówkowej ;)
OdpowiedzUsuńJa tez uwielbiam ja
UsuńEch... te nocne łasuchy :D Uwielbiam krówkowe ciasto i w ogóle ciasta, ale trochę jest przy nich roboty, a ja jestem leniuchem :P
OdpowiedzUsuńMoj mezczyzna to straszny lasuch
UsuńTakie pyszności... i to bez pieczenia?
OdpowiedzUsuńKusze:-)
Usuńznakomicie wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje♥
OdpowiedzUsuńco powiesz na wspólną obserwację? zacznij i daj znać u mnie, abym mogła się odwdzięczyć kochana♥
www.similarose.blogspot.com-klik
Owszem smakuje wybornie
UsuńMniam, uwielbiam takie ciasta. Masa krówkowa to moja ulubiona :) Mniamm, zostaję na dłużej, skoro takie pyszności serwujesz :)
OdpowiedzUsuńTez bardzo lubie to ciasto i nie tylko ja. Ciesze sie ze jestes:)
UsuńW internecie nazywają to ciasto 3 bitem i bardzo je lubię ;)
OdpowiedzUsuńMoze i tak u mnie przyjela sie nazwa krowka
Usuńuwielbiam, też rozbiliśmy wczoraj
OdpowiedzUsuńPychotki
UsuńNarobiłaś mi smaku na tak wspaniałe ciasto.
OdpowiedzUsuńCisze sie bardzo
Usuńsuper wygląda :)
OdpowiedzUsuńI super smakuje
Usuńcoś jak 3-bit wygląda :)
OdpowiedzUsuńCos w tym stylu
Usuńidealne dla osob , ktorzy nie posiadaja piekarnika :) a ja jem wlasnie torck , ktory robilysmy z masa toffi i krowka :)
OdpowiedzUsuńMmmm
UsuńZ tą masą krówkową można zrobić cuda, na szybko, a jaka pyszna.. :D ;)
OdpowiedzUsuńOj tak pyszna
UsuńPoezja:)
OdpowiedzUsuńDziekuje
Usuńmm aż mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńI smakuje super
Usuńwygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje
UsuńWygląda mega smakowicie. Muszę spisać składniki:)
OdpowiedzUsuńSprobuj z pewnoscia ci posmakuje
UsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie:) Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie
Usuńdodaję do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie
UsuńMniam mniam ale smakowicie wygląda :))
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje
Usuńuwielbiam to ciasto!:)
OdpowiedzUsuńJa też
UsuńMam słabość do ciast bez pieczenia, a Twoje wygląda niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje ze skorzystasz z przepisu
UsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju słodkości. To wygląda na bardzo słodkie, na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń