Dziś chciałam się z wami podzielić przepisem na Calzone, czyli pierogi z ciasta drożdżowego z dowolnym nadzieniem. Można do nich wsadzić dosłownie wszystko. Ja ostatnio robiłam z mięskiem mielonym i serem, ale wielokrotnie już np. ze szpinakiem i fetą albo kurczakiem i serem:)
A oto przepis
- 150 ml wody
- 20 g drożdży
- szczypta cukru
- 350 dag mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- przyprawy np. curry, zioła
- 2 łyżki oleju
Wodę, cukier i drożdże wymieszać w szklance. Mąkę, jajko, sól, przyprawy i olej zaaplikować do miski, po chwili wlać płynne drożdże. Wyrobić ciasto, co trwa chwilę. Zostawić w misce na 30 min pod ściereczką. Po 30 min wyrobić jeszcze raz i na 10 min pod ścierkę. W tym czasie przygotować cobie farsz.
U mnie ostatnio farsz
- 300 dag sera żółtego
- 40 dag mięsa mielonego
Mięso podsmażyłam wcześniej!!
Z wyrobionego cista wydzielić albo jeden czy dwa duże pierogi albo kilka małych. Ja najczęściej dzielę to na 2 i robię pi 1 dużym dla każdego. Taki kawałek ciasta rozwałkować, ale nie za cienki. naładować farszy i skleić jak pieroga, podociskać brzegi.
Piec 10 min w temp. 200-230 C
Smacznego
Do tego robię sosik
- jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy
- przyprawa tzatziki
- 1 starty ogórek
Musze kiedys zrobić:)
OdpowiedzUsuńKurcze mam ochotę tam wsadzic farsz ze szpinakiem. Bo pomysł genialny jest i wart wypróbowania.
OdpowiedzUsuńZe szpinakiem smakuje super i do tego feta
UsuńZ chęcią skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie, że mogę kogoś zainspirować
UsuńMniam, uwielbiam Calzone ;)
OdpowiedzUsuńja też odkąd je odkryłam
Usuńchetnie skosztuje :)
OdpowiedzUsuńcieszę się
UsuńWygląda przepysznie. Może uda mi się wypróbować ten przepis w weekend :)
OdpowiedzUsuńSuper ja w sobotę zrobię z pewnością myślę właśnie nad nadzieniem
UsuńFajny prosty i szybki przepis:) Muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńPolecam, wart jest spróbowania, choć trochę trwa zanim się zrobi
UsuńAh..i nagle zrobiłam się głodna ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;*
ja też jak na to patrzę
UsuńPychota! :)
OdpowiedzUsuńpychota:)
UsuńUwielbiam calzone :)
OdpowiedzUsuńja też i jeszcze bardziej odkąd robię sama
Usuńaż zgłodniałam na samą myśl o takich pysznościach :)
OdpowiedzUsuńhehe:)
UsuńTeż kiedyś robiłam z ciasta na pizzę - pyszności!
OdpowiedzUsuńi pewnie też jest pyszne
UsuńNigdy w życiu nie jadłam czegoś takiego! Ale wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńNo co ty? Nie jadłaś? To musisz nadrobić
UsuńKiedyś na pewno wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńmiło mi
UsuńWłaśnie czekam aż dojedzie mój obiad... i po Twoim wpisie aż mi ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńHaha nie sądziłam, że aż tak
UsuńŚlinka cieknie :) Biegnę coś zjeść :))
OdpowiedzUsuńSmacznego
UsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńTo do dzieła
UsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje
UsuńMMmmmmmmniaaammm, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńwow... ale pyszności :D
OdpowiedzUsuńA i owszem danie jest pyszne
UsuńNigdy nie robiłam, za to zapiekam różności w cieśnie francuskim.
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie to ja teź lubię
Usuńprzepis już skopiowany trzeba tylko znaleźć czas na upichcenie:)
OdpowiedzUsuńPozornie zabiera to dużo czasu, ale tak na prawde robi sie szybko
Usuńmniam! :) Ale narobiłaś mi smaka na to cudeńko ;)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że Cię zainteresowało
UsuńKiedyś jadłam coś podobnego z serem feta i szpinakiem. Było bardzo dobre! Chętnie skosztuję jeszcze raz, korzystając z twojego przepisu :-)
OdpowiedzUsuńno i zrobiłam się głodna:P
OdpowiedzUsuńHehe fajnie
UsuńJeszcze nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego. Muszę się w końcu odważyć, bo chętnie zjadłabym coś podobnego ;)
OdpowiedzUsuńPolecam ci serdecznie jest pyszne
Usuńja uwielbiam calzone z kurczakiem, pieczarkami, papryką i duuuuuużą ilością oregano, jestem uzależniona :P
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię i często robię
UsuńLubię ale nie robiłam ;) jadłam w którejś z włoskich restauracji ;)
OdpowiedzUsuńPyszne jest
UsuńBardzo lubię calzone, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam smakuje świetnie i w tym wydaniu
UsuńKoniecznie muszę kiedyś zrobić, na przykład z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńZ kurczakiem super smakuje
Usuńja uwielbiam mm ;)
OdpowiedzUsuńJa też
UsuńDzięki za przepis, na pewno skorzystam
OdpowiedzUsuńNie ma za co
UsuńMniammm, muszę wypróbować, dzięki za przepis. :)
OdpowiedzUsuńNie ma za co
Usuńmuszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie
UsuńWygląda oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńBez przesady ale starałam sie
UsuńWyglada smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńMniam,uwielbiam. Akurat teraz musiałam trafić na takie pyszności,a kiszki marsza grają :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHaha no to zapraszam do kuchni:)
UsuńMmmm wygląda mega apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńSkorzystam z przepisu, bo mój mąż uwielbia calzone, więc będzie zadowolony :-)
OdpowiedzUsuńCiesze się że pomogę ci wywołać uśmiech na jego twarzy:-D
UsuńMmm muszę sobie zapisać, wygląda kusząco z tym sosem :D
OdpowiedzUsuńi pysznie smakuje
UsuńUwielbiam calzone, sama też robiłam wiele razy, moje było złote.
OdpowiedzUsuńmoje jest blade, bo nie smarowałam jajkiem
UsuńZrobiłam się głodna... :D
OdpowiedzUsuńsmacznego
UsuńMuszę zrobić, bo po tym jak zasmakowała mi zupa z pieczarek muszę wyprobować też inne twoje przepisy:)♥
OdpowiedzUsuńcieszę się, że cię inspiruję w kuchni
Usuń