2014/08/21

0035 Calzone



Dziś chciałam się z wami podzielić przepisem na Calzone, czyli pierogi z ciasta drożdżowego z dowolnym nadzieniem. Można do nich wsadzić dosłownie wszystko. Ja ostatnio robiłam z mięskiem mielonym i serem, ale wielokrotnie już np. ze szpinakiem i fetą albo kurczakiem i serem:)

A oto przepis

  • 150 ml wody
  • 20 g drożdży 
  • szczypta cukru
  • 350 dag mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • przyprawy np. curry, zioła
  • 2 łyżki oleju

Wodę, cukier i drożdże wymieszać w szklance. Mąkę, jajko, sól, przyprawy i olej zaaplikować do miski, po chwili wlać płynne drożdże. Wyrobić ciasto, co trwa chwilę. Zostawić w misce na 30 min pod ściereczką. Po 30 min wyrobić jeszcze raz i na 10 min pod ścierkę. W tym czasie przygotować cobie farsz.

U mnie ostatnio farsz

  • 300 dag sera żółtego
  • 40 dag mięsa mielonego

Mięso podsmażyłam wcześniej!!

Z wyrobionego cista wydzielić albo jeden czy dwa duże pierogi albo kilka małych. Ja najczęściej dzielę to na 2 i robię pi 1 dużym dla każdego. Taki kawałek ciasta rozwałkować, ale nie za cienki. naładować farszy i skleić jak pieroga, podociskać brzegi.

Piec 10 min w temp. 200-230 C

Smacznego

Do tego robię sosik

  • jogurt naturalny
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • przyprawa tzatziki
  • 1 starty ogórek




86 komentarzy :

  1. Kurcze mam ochotę tam wsadzic farsz ze szpinakiem. Bo pomysł genialny jest i wart wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie. Może uda mi się wypróbować ten przepis w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ja w sobotę zrobię z pewnością myślę właśnie nad nadzieniem

      Usuń
  4. Fajny prosty i szybki przepis:) Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, wart jest spróbowania, choć trochę trwa zanim się zrobi

      Usuń
  5. Ah..i nagle zrobiłam się głodna ;D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;*

    OdpowiedzUsuń
  6. aż zgłodniałam na samą myśl o takich pysznościach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też kiedyś robiłam z ciasta na pizzę - pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy w życiu nie jadłam czegoś takiego! Ale wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś na pewno wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie czekam aż dojedzie mój obiad... i po Twoim wpisie aż mi ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ślinka cieknie :) Biegnę coś zjeść :))

    OdpowiedzUsuń
  12. MMmmmmmmniaaammm, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie robiłam, za to zapiekam różności w cieśnie francuskim.

    OdpowiedzUsuń
  14. przepis już skopiowany trzeba tylko znaleźć czas na upichcenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozornie zabiera to dużo czasu, ale tak na prawde robi sie szybko

      Usuń
  15. mniam! :) Ale narobiłaś mi smaka na to cudeńko ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kiedyś jadłam coś podobnego z serem feta i szpinakiem. Było bardzo dobre! Chętnie skosztuję jeszcze raz, korzystając z twojego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego. Muszę się w końcu odważyć, bo chętnie zjadłabym coś podobnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. ja uwielbiam calzone z kurczakiem, pieczarkami, papryką i duuuuuużą ilością oregano, jestem uzależniona :P

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię ale nie robiłam ;) jadłam w którejś z włoskich restauracji ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię calzone, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Koniecznie muszę kiedyś zrobić, na przykład z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dzięki za przepis, na pewno skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniammm, muszę wypróbować, dzięki za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Mniam,uwielbiam. Akurat teraz musiałam trafić na takie pyszności,a kiszki marsza grają :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Mmmm wygląda mega apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  27. Skorzystam z przepisu, bo mój mąż uwielbia calzone, więc będzie zadowolony :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się że pomogę ci wywołać uśmiech na jego twarzy:-D

      Usuń
  28. Mmm muszę sobie zapisać, wygląda kusząco z tym sosem :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam calzone, sama też robiłam wiele razy, moje było złote.

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobiłam się głodna... :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Muszę zrobić, bo po tym jak zasmakowała mi zupa z pieczarek muszę wyprobować też inne twoje przepisy:)♥

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz to dla mnie motywacja do dalszego pisania.
Cieszę się, że jesteście ze mną.
Nie bawię się we wspólną obserwację, obserwuję tylko blogi, które mi się podobają.
Dla mnie nie liczy się ilość a jakość:)
aha i nie spamujcie, zawsze staram się czytać wszystkich, którzy mnie odwiedzają.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka